Het begon allemaal op de kickoff van Samen voor Zeist waar Najib Zahri van Stichting Tolérance kennismaakte met Peter Engelhart van Drukkerij Donath. Een paar maanden later al start Marwan Abdulazim, statushouder uit Syrië, Damascus, als vrijwilliger bij Drukkerij Donath. Met zijn achtergrond als eigenaar copyshop/drukkerij moet Marwan hier wel toegevoegde waarde kunnen bieden. En tegelijk de Nederlandse taal leren en hoe te acteren op de Nederlandse werkvloer.

Het eerste gesprek was samen met de Sociale Dienst, om verwachtingen af te stemmen en zaken zoals wettelijke regels te bespreken. Nodig omdat ook drukkerij Donath net als andere werkgevers huiverig is en risico’s ten aanzien van arbeidstechnische zaken wil vermijden. Er waren echter geen belemmeringen, wel positief optimisme om iets te doen voor één van de vele statushouders. Er werd een formeel contract opgesteld waarin vermeld dat Marwan drukkerij Donath als vrijwilliger komt versterken.

Op 20 april start Marwan bij Peter. “Leuk om te zien hoe Marwan barst van de wil en energie om aan te pakken”! Toch ook wennen, van beide kanten. Zo merkt Peter op dat de kwaliteitsbeleving in Syrië een andere is dan die wij kennen. Dat beaamt Marwan “is afhankelijk van wat je wil betalen”. Het werk wat Marwan doet hangt af van de opdrachten, veelal aan de snijmachine, blocks maken of het rillen van drukwerk.

“Wij zijn blij met Marwan, het is gewoon ook leuk en doet je beseffen dat wij alles met onze Nederlandse ogen zien. Zo zijn we vergeten Marwan te vertellen dat 27 april een nationale feestdag is, Marwan stond met Koningsdag voor een gesloten deur! Ook vind ik het prettig om te ervaren dat Marwan de omgangsvormen uit Syrië meeneemt naar de drukkerij.; elke ochtend geeft hij bij binnenkomst alle collega’s een hand als ontmoeting.”

Marwan vallen ook veel dingen op. “Mensen zijn hier heel direct, anders dan in Syrië. Ook zijn de arbeidsomstandigheden hier beter, in Syrië is het lichaam veel eerder “op” omdat het werk veel zwaarder is. Zo werkt iedereen daar 12 à 18 uur per dag. In omstandigheden en met machines die hier niet toelaatbaar zijn.” “Ik ben blij met deze kans, ik leer de taal, ik leer Nederland kennen, het geeft me een kans een verschil te maken en me een plek te geven in de Nederlandse samenleving.

Ook Peter is blij met Marwan. “In een kleine organisatie als de drukkerij is Marwan een plezierige uitbreiding in de nabewerking en in het drukwerk, hij helpt bij de pieken en de dalen. Je kan als ondernemer wel zeggen dat je sociaal bent, maar door het te doen laat je het ook echt zien. Het is erg belangrijk voor onze samenleving om deze mensen te helpen bij hun toekomst. Aan de zijlijn blijven staan is het probleem voor ons uitschuiven. Deze mensen verder helpen is een win win situatie!”

Related Projects

Start typing and press Enter to search

X