Op 9 november a.s. vindt de presentatie van het boek ‘Dialoog in Kleur’ plaats in de Raadszaal van het Gemeentehuis in Zeist (adres: Het Rond 1 in Zeist, eerste verdieping). De bijeenkomst is van 15.00 uur tot 17.00 uur. Binnenloop vanaf 14.30 uur.  

In de Raadszaal is dan ook de Reizende Tentoonstelling ‘Dialoog in Kleur’ van Dialooggroep Zeist te zien. Deze tentoonstelling toont de eerste twintig schilderijen die tot stand kwamen via de Dialoog in Kleur-methode. Dit is een dialooggesprek tussen iemand met en iemand zonder verstandelijke beperking, over de vraag ‘Waar word ik blij van ?’ en/of ‘Wat is moeilijk voor mij?’.  Deelnemers kregen opdracht te zoeken naar het raakvlak tussen hen beiden. Is het raakvlak eenmaal gevonden, dan wordt dat samen op doek geschilderd. Van elke ontmoeting is een compact geschreven Portret gemaakt door Maria Nooren, met instemming van de deelnemers. Schilderij en Portret zijn als een ademhaling en betrekken de kijker intenser bij het werk.

Bedoeling van het project Dialoog in Kleur was om vrij te komen van patronen en vooroordelen die vaak op de loer liggen, en die maken dat een gesprek niet gelijkwaardig is of voelt. Als je elkaar in de ogen kijkt tijdens de zoektocht naar een raakvlak, dan zie en ervaar je de medemens en verdwijnt het hokje van het oordeel als vanzelf. Het raakvlak werkt verbindend, zeker als je dat daarna samen gaat scheppen. Tijdens het schilderen gingen de gesprekken verder de diepte in. In ons YouTube filmpje zie je hoe zo’n Dialoog in Kleur in zijn werk gaat (zie  https://youtu.be/bew84kEYWUw ).

Het project heeft landelijk veel weerklank gevonden. Er wordt ons gevraagd om op allerlei plekken workshops en/of lezingen te geven. Op festivals zoals ‘10 jaar Nederland in Dialoog’ in Venray (2017) en het festival in Gouda voor mensen die leven met een beperking en hun naasten (2017)). Ook op het internationale congres van Disability Studies aan de VU in Amsterdam (2017) hebben we een lezing gehouden. Verder hebben we bij instellingen die werken met mensen met een verstandelijke beperking (Reinaerde en Abrona) een Dialoog in Kleur gehouden. Daarnaast hebben ook zelfstandig wonende mensen met een beperking op deze inclusieve manier geschilderd.

We hebben er zelf ook van genoten. We gunnen meer mensen dit plezier. Zeker in deze tijd, waar we mensen te gemakkelijk uit het oog verliezen als medemens. Daarom hebben Inica Loe en Maria Nooren van Dialooggroep Zeist samen dit boek ‘Dialoog in Kleur’ gemaakt. Het beschrijft de uitgangspunten van zowel de Dialoog in het algemeen alsook van de Dialoog in Kleur en geeft praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Ook worden de benodigde materialen beschreven en komen de ervaringen van deelnemers aan bod. En de eerste 20 schilderijen van het project Dialoog in Kleur en de bijbehorende Portretten. Zo kan iedereen zelf een Dialoog in Kleur opzetten!

Dankzij het boek komt deze nieuwe loot aan de stam van de Dialoog prachtig uit de verf. We zijn blij met de financiële bijdrage van het DELA Goededoelenfonds om dit project mogelijk te maken en met de bijdrage van de gemeente Zeist voor het laten drukken van het boek. Daarnaast zijn we Gerrit van de Berkt, bedenker en ambassadeur van de schilder-dialoog, zeer erkentelijk voor zijn grote bijdrage aan het hele project.

Als je de 9e wilt komen, is het fijn dat je je van tevoren bij Inica of Maria aanmeldt (in verband met de catering). Van harte welkom!

Met vriendelijke groeten,

Inica Loe en Maria Nooren van Dialooggroep Zeist

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

X