Deze twee succesbemiddelingen vragen om een vervolg! Statushouders aan de slag bij Wessels Zeist

“Er is veel onbegrip en onbekendheid”. Zo begint Kobus het gesprek; “we wisten niet beter dan dat statushouders/ vluchtelingen niet mochten werken”. Dat klopt dus niet. Daar speelt ook mee dat de Nederlanders commentaar hebben op het feit dat de vluchtelingen hier zo maar banen “krijgen”. Ook dat klopt niet.

“En ja, het kost tijd en ja, je moet de omgeving meekrijgen maar het is ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid om daar waar mogelijk een bijdrage te leveren”. En Wessels heeft goeie vaklieden nodig en is dus bereid te investeren in mensen die de motivatie tonen echt graag te willen werken. Om zo mee te helpen aan integratie. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn zolang de normen en waarden maar gedeeld worden. De taal natuurlijk is ook erg belangrijk want op de bouw kunnen gevaarlijke situaties voorkomen en dan is het wel van wezenlijk belang te weten wat “pas op” betekent. Belangrijk is dat men betrokken is naar elkaar toe. Het was ook belangrijk in het begin om draagvlak te krijgen op de bouwplaats zelf, anders lukt het niet, het kan niet opgelegd worden door het management terwijl de mannen op bouwplaats de extra inspanning moeten leveren.

In de vijf maanden dat Amadahari op de bouwplaats in hartje Utrecht werkt heeft hij goed Nederlands leren praten. Samen met een collega statushouder zal hij nu een BBL traject Timmerman volgen en zich zo verder in het vak bekwamen. Amadahari vertelt dan ook aan dat hij met veel plezier hier werkt, veel heeft geleerd, van het vak, het Nederlands en de omgang met Nederlanders. Het is niet erg om vroeg je bed uit te komen als je daarna met plezier werkt aan de bouw van een 90 meter hoge woontoren aan de Sijpesteijnkade in Utrecht. Want het ontbreken van vakkennis maakt het in het begin niet makkelijk voor de collega’s en voormannen “meer uitleg is nodig”. Maar ook dat vertaalt zich terug in een gemotiveerde collega.

“Deze twee succesbemiddelingen vragen om een vervolg. Binnenkort gaan we het traject evalueren en kijken of we een veelvoud van kandidaten deze kans kunnen bieden. Daarnaast willen we andere Bouwbedrijven aan laten sluiten om de aanpak van Wessels te kopiëren.” Aldus Patrick van den Berg van RSD Kromme Rjin Heuvelrug.

Een mooie samenwerking tussen Wessels Zeist en Regionale Sociale dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Bijeengebracht door Samen voor Zeist.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

X